De Achterhoek: een vakantiegebied

De streek ten oosten van de rivier de IJssel is algemeen bekend als de Achterhoek: een streek met bossen, landgoederen, kleine rivieren en pittoreske dorpjes. Kleinschaligheid is troef. De bevolking woont in lieflijke dorpen of in fraaie historische stadjes. De grootste steden Zutphen en Doetinchem zijn naar nationale maatstaven van bescheiden formaat.
Elk hebben zij nog geen zestigduizend inwoners. Ook het kleinste stadje van Nederland, Bronkhorst, en Neerlands enige Boekenstad, Bredevoort, liggen in het gebied.
Het omliggende landschap is rijk aan prachtig natuurschoon. De Achterhoek is bovendien aantrekkelijk door de vele kastelen.

De meeste zijn (nog steeds) in particulier bezit, enkele kunnen worden bezichtigd. De Rijn stroomt ons land binnen bij het dorp Tolkamer in de gemeente Rijnwaarden. Vanaf daar tot aan Doesburg ligt een fraai rivierlandschap met prachtige vergezichten en oude rivierarmen. Het gebied wordt wel De Liemers genoemd.

Er op uit!

Fiets- en wandelgebied bij uitstek!

De Achterhoek is fiets- en wandelgebied bij uitstek! In het voorjaar van 2012 zelfs uitgeroepen tot ’Beste fietsgebied van Nederland’! U kunt zelf een mooie route uitstippelen door middel van de fietsknooppunten in de Achterhoek. Kijk verder op www.achterhoek.nl en voor VVV-routes op www.fietsenwandelenachterhoek.nl


Toeristisch Overstappunt

Op tal van plekken in de Achterhoek zijn Toeristische Overstappunten. Hier kunt u heel gemakkelijk op verschillende fiets- en wandelroutes overstappen. Bij de diverse kunt u naast fiets- en wandelroutes ook starten voor bijvoorbeeld een ruiterroute, skeelerroute of ATB-route. Er is altijd ruime parkeergelegenheid.

 overstappunt

Kinderroutes

Naast de reguliere fiets- en wandelroutes zijn er in de Achterhoek ook zo’n twintig fiets- en wandelroutes speciaal voor kinderen. De routes zijn voor kinderen van diverse leeftijdsgroepen en hebben telkens een ander thema. Voor een overzicht van alle kinderroutes kijkt u op www.achterhoek.nl


Kastelen en tuinen

Verspreid in het landschap van de Achterhoek liggen tientallen buitenverblijven van de oud-Gelderse adel. Vaak wordt het kasteel nog bewoond door nazaten van een baron, graaf of jonkheer, maar in de loop van de jaren is het beheer van dit bezit in veel gevallen overgedaan aan bijvoorbeeld Gelders Landschap of Natuurmonumenten. 

De directe omgeving van het landhuis kreeg speciale zorg en aandacht. Hier werden prachtige tuinen aangelegd. 


Kijk voor meer informatie over welke kastelen en tuinen te bezichtigen zijn op www.kastelenentuinen.nl


Achterhoekse stadjes en dorpen

Hier geen grote, drukke en overvolle steden, maar kleine en gemoedelijke stadjes en dorpen met elk z’n historie, allemaal een bezoekje waard. Zo is er Borculo, bekend vanwege de vele musea in het centrum. Groenlo, met een roemrijke vestinggeschiedenis, Bronkhorst met z’n Dickens Museum, Lochem met een prachtige Grote Markt en een fraai raadhuis, Zutphen met de vele hofjes, Bredevoort met z’n antiquariaten en zo zijn er meer mooie stadjes en dorpen. U kunt slenteren door leuke winkelstraatjes, genieten op een van de vele terrassen of een mooie museum bezoeken.

achterhoekse stadjes


Grootste wijnstreek van Nederland

Vroeger kwam goede wijn per definitie uit Frankrijk en dan met name uit de Bordeaux, de Bourgogne of Loirestreek. Andere gebieden telden niet mee. Sinds een aantal jaren is wijnbouw ook in Nederland mogelijk en de vruchtbare bodem van de Achterhoek blijkt bij uitstek geschikt voor de teelt van wijndruiven. 
Menig Achterhoekse boer heeft het roer omgegooid en zich de kunst van het wijn maken eigen gemaakt. Er worden in de Achterhoek op een twintigtal wijngaarden kwaliteitswijn gemaakt. 

Kijk op www.achterhoeksewijnen.nl.